Fullständig Guide Till FPV-Race-Drönare

 

Det finns många olika delar av en racedrönare. Men vi börjar med namnet på dem. Racedrönare har extremt lite att göra med filmdrönare. Ja de har kameror båda två, men stor skillnad på vilken typ. Racedrönare kan inte flyga sig själva, vilket ordet drönare menar på, därför är de inte drönare. Utan de är ”Quadcoptrar” det kommer från hur många motorer den har, fyra och räkneordet quad. Därför kommer den nu att refereras till som quad eller liknande. Det kan vara svårt att veta vilka delar som krävs och vad de olika delarna gör och vilka funktioner man vill ha. Denna guiden är till för att hjälpa dig hitta rätt.

 

Kort Sammanfattning

Motorerna drivs av ESCs (Electronic speed controller) som i sin tur styrs av en dator i mitten av bygget (FlightController) som håller farkosten stabil och utför manövrarna som du säger till den att utföra. Videosystemet består av en kamera och en videosändare och antenner. Videosändaren får en videosignal från kameran och skickar iväg den via radiovågor. Radiovågorna tas sedan emots av ditt headset som visar bilden för dig. Kontrollen som du håller (Radio) har två spakar som du styr med, signalen skickas via radiovågor till quadden.

Radio (Kontroll, Tx)

Radion är den kontrollen som man har i handen, den har två spakar för att kunna styra quadden. I vanliga fall så är den vänstra spakens vertikala (upp/ner på spaken) axel gasen och dens horisontella (höger/vänster på spaken) är quaddens yaw. Yaw är hur den roterar plant. Mer om vad detta betyder i flygguide biten. Den högra spakens vertikala axel styr Pitch (Lutning fram/bak) och den horisontella styr Roll (Lutning Höger/vänster). Detta kallas för Mode 2, det finns även andra upplägg med kontrollerna, men det är väldigt få som använder de sätten och jag rekommenderar starkt att ha Mode 2 eftersom att nästan alla andra har det och man då enkelt kan prova andras och slipper att modda radion i onödan.  Radion tar signalerna från spakarna och omvandlar det till radiosignaler som skickas till quaddens mottagare. De olika radiotillverkarna använder olika protokoll för att kommunicera mellan radion och mottagaren, generellt sett så går det inte att blanda mellan de olika fabrikaten. Så var noga med om radion och mottagaren funkar tillsammans Radion kan även benämnas med Tx för transmitt vilket är engelska för att sända.

Mottagare (Rx)

Mottagaren, Rx (Recieve, ta emot) Tar emot signalerna från Radion och omvandlar det till signaler som FlightControllern , FCn, kan förstå. Det vanligaste protokollet som används kallas för S.Bus. Det är ett protokoll med låg fördröjning, alltså signalen har väldigt kort tid till att den tas emot i mottagaren till att FlightControllern har tagit emot signalen.

Flight Controller (FC)

Flightcontrollern är hjärnan i det hela, det är styrkortet i quadden. Det som FCn ansvarar för är att hålla quadden på kurs och utföra de kommandona som du ger den. Den har ett gyroskop som mäter av ändringar i vinkeln på de olika axlarna på quadden och ändrar motorhastigheterna för att hålla den på kurs. Generelt sett så flyger FCn inte quadden åt dig. Men den håller den på kurs. Den håller quadden på kurs genom att ändra motorernas hastighet individuellt och genom det ändra vinkeln på sig. Fcn, kommunicerar med ESCarna genom olika protokoll. Det bästa protokollet som finns just nu är D-Shot, som är ett digitalt protokoll och behöver därför inte kalibreras och har många andra mycket bra funktioner.

ESC

ESC står för Electronic speed controller. Dess uppgift är att driva motorn. ESCar har olika begränsningar för hur hårt de kan köras. De mäts i Ampere (ström) och Volt (Spänning) om en av dessa två begränsningar överskrids så kan ESCn brännas. Därför är det viktigt att köpa bra ESCs som inte börjar brinna när man drar på fullgas. Generellt så klarar man sig med en 4s 30A esc. ESCn och FCn kommunicerar som tidigare sagt genom olika protokoll.

Motorer

Motorer var länge ett hinder för att kunna göra Multicoptrar, det fanns inte kraftiga nog motorer i rätt vikt, och de var väldigt dyra. Sedan kom trefasmotorerna, de revolutionerade marknaden och gjorde det ekonomiskt och tekniskt möjligt att bygga quadcoptrar. Exact hur dessa motorer fungerar är advancerat men det är väldigt effektiva elmotorer som har fått en liten storlek men väldigt mycket kraft. Motorn drivs av en esc. Motorer finns både billiga och dyra. Det är inte alltid en massiv skillnad på drivkraften i dem, men kvaliteten av matterialen är det stor skillnad på. Men det går att köpa 5 st billiga och bra motorer för mindre än priset av 2 dyra och inte jättemycket bättre motorer. Propellrar monteras direkt på motorn.

Propeller

Det finns många olika val på propellrar men den populäraste storleken för raceing är 5″. Det finns väldigt många olika typer av propellrar i denna storleken. Vissa som är gjorda för att generera mycket lyftkraft vid låg gas och några monsterproppelrar som är gjorda för ren fart. Och allt mittemellan.

Batteri

Batteri är en ganska ofta missad bit som kommer på efterhand. Utan ett bra batteri så kvittar det hur bra de andra delarna är för batteriet hindrar dem. När man precis börjar flyga så spelar batteriet inte så stor roll, man vill mest ha lång flygtid och många batterier. Då är billiga batterier perfekta, men de varar inte för evigt. Det gör inte bättre batterier heller för den delen men de kan prestera som nya ett tag längre. Batterierna är tyvärr en slitvara. Vi kraschar dem OFTA och många laddningar sliter ut dem. Men ett batteri kan ändå vara en hel säsong om man inte racear som en galning. Att veta hur man behandlar batterier rätt är extremt viktigt. Om man gör fel kan man lätt starta en husbrand. Men om man tar hand om de ordentligt så är det ingen fara. De är ungefär samma typ av batteri som i en mobil fast starkare, typen av batteri kallas för LiPo som står för Litium Polymer. De måste laddas med speciella laddare och tas hand om varsamt. Men det finns (snart) en guide om det på sidan.

Ram

Ramen kan ses som skelettet på quadden. Det håller ihop alla delar och binder samman dem. Ramen påverkar flygkänslan lite men påverkar hur enkel den är att jobba med väldigt mycket. En väldigt billig ram kan vara ömtålig och irriterande att jobba med, medans en dyrare kan vara väldigt hållbar men ännu mer irriterande att jobba med. Man måste hitta en ram som passar en själv bra. Ska den vara hållbar och enkel att jobba med? Då blir den tung. Ska den vara lätt? Då blir den ofta svag och går lätt sönder. Vi alla kraschar, så är det bara.

Kamera

Nu kommer vi till den riktigt intressanta biten som även är lite kontroversiell. Kameran på en racequad är inte alls som den man ser i en stor filmdrönare eller DJI Phantom. Videorna du har sett på youtube som ser helt fantastiska ut är tagna med en sekundär kamera på quadden, Vanligtvis en GoPro. Kamerorna på en FPV racer är låg upplösning och väldigt låg fördröjning. Det är omöjligt att identifiera en person på längre avstånd än 2-5m, stillastående. Kamerorna är inte värdelösa att flyga via dock. De är fantastiska att flyga med, de ändrar sig efter ljussättningen nästan direkt och har bra kontraster mellan skuggor och ljusa områden. Även i motljus. Den viktigaste skillnaden mot en högupplöst kamera är fördröjningen. När man flyger i över 120km/h så vill man ha så kort fördröjning som möjligt.

VTX

VTx, eller Videosändare är vad som tar videosignalen från kameran och skickar den till headsettet. Majoriteten använder 5.8GHz bandet som är fritt att använda. VTxen är kopplad till en antenn som vanligtvis är cirkulär polariserad, detta hjälper till att skydda mot andra signaler, t.ex. ens egen videosignal som har studsat på en vägg.

Headset

FPV Headset kan antingen vara billigt eller väldigt dyrt. Den billigare typen(300kr-1200kr) av headset kallas ibland för ”Box-style” för att de är en låda med en skärm och lins i. Med mottagare och antenner på den. Dessa är billiga eftersom att linserna och skärmarna är billiga och lätta att bygga. Sedan så finns det den dyrare typen (2500kr och uppåt) de kallas ibland för ”Fatshark-style” efter företaget Fatshark som var bland de första att tillverka headset i den storleken. Dessa är mindre och smidigare. Prestandan på de två olika typerna kan vara lika varandra. Men generellt så har den dyrare typen bättre linser och lite bättre skärmar.

Laddare

Laddare är något som alltför många nya missar, eller köper det absolut billigaste som finns på marknaden. Laddaren är väldigt viktig, både som en extra säkerhet och för att spara tid, bättre laddare kan ladda batterierna snabbare. En billig laddare är ett ok alternativ precis när man börjar men om man planerar på att flyga mycket så vill man ha en bra laddare så att man inte bara sitter och väntar på att batterierna ska laddas.

Community

Det finns ganska mycket aktivitet med racing quads i Sverige, det är enklast att hitta folk att flyga tillsammans med eller att fråga om råd i Facebook grupperna. Om du har någon fråga så kan du skicka ett mail till mig (Oscar1.famnilsson@gmail.com) eller skicka ett meddelande till mig på Facebook (Oscar Nilsson)

Sverige

FPV Sverige: Den största gruppen som vi har i Sverige, är klart medlem här. Det finns väldigt mycket aktivitet här, både folk som ber om råd, folk som lägger upp balla videor och även en del försäljning av grejer, vanligtvis billigt. Detta är en grupp som man definitivt borde bli medlem i om man har ett intresse.  https://www.facebook.com/groups/1394963030748514/

Malmö

Team MRFS Gatebreakers: Jag är personligen medlem i denna gruppen och dess gruppchat, det är en grup för de som flyger på malmös flygfält, det är många som är aktiva och flyger och som gärna svarar på frågor.  https://www.facebook.com/groups/1074792302590686/

FPV Flygning Malmö: Jag är medlem i denna gruppen, den är inte speciellt aktiv just nu men den är till för alla typer av flygande saker med fpv på, inte bara quads/raceing. https://www.facebook.com/groups/1734068216843275/?ref=group_header

Stockholm 

Stockholm FPV Racing: Vet tyvärr inget om denna gruppen, men den har många medlemmar. Tänk bara på att stockholm har stora ”No Fly Zones” eftersom att flygplatserna kontrollerar stora delar av luftrummet. Fråga i denna gruppen vart det är ok att flyga.  https://www.facebook.com/groups/1540587779539884/

Örebro

FPV Racing Örebro: https://www.facebook.com/groups/920042261397355/about/

Umeå

FPV Umeå: https://www.facebook.com/groups/719113048228144/about/

Uppsala

FPV i Uppsala: https://www.facebook.com/groups/1388770458113254/

 

 

En reaktion till “Fullständig Guide Till FPV-Race-Drönare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s