BIRDY LB-1060

Teknikmagasinets första vettiga inomhusracer.

Denna review är baserad på 3 piloters provflygningar.

Enligt spec. från teknikmagasinet.

Liten racerdrönare som passar utmärkt för FPV-racing inomhus! På quadrocoptern sitter en liten kamera som skickar det den ser till en 4,3”-skärm som monteras på sändaren. Med ögonen på skärmen kan navigera du drönaren genom en bana du själv satt upp, med förhoppningsvis den bästa tiden när du kör med kompisar. CMOS-sensorn i kameran har en upplösning på 600 TVL (motsvarar ca 0,3 megapixel). Vidvinkeln ligger på 180 grader horisontellt och 170 grader diagonalt.

Quadrocoptern laddas via USB och har en flygtid på 5–6 minuter. Sändaren använder 2,4 GHz-bandet för stabilare överföring. Den drivs med fyra AAA-batterier.

Mått 106x106x33 mm. Lev inkl USB-laddkabel samt ett 3,7 V 340 mAh-batteri. Rekommenderas från 14 år.

”¨”¨”¨”¨”¨”¨”¨’

Det är ganska uppenbart att de på teknikmagasinet inte riktigt har koll på VAD som gör den här quadden till bra. 5.8ghz såklart, samt en förklaring att detta skiljer sig från wifi fpv genom att det inte finns någon fördröjning i videosignalen med 5.8ghz, och därmed lämpar sig quadden för racing.

Sen saknar vi även vikten.

43.6g inkl batteri
Batteri 11.4g
Quad utan batteri 35g

Första intrycken efter uppackning. Stabil konstruktion, mjuk plast, inte ömtålig.
Skärmen är helt ok. Radion är plastig, men fungerar som den ska.

I paketet vi fick skickades även med 5st 240mAh batterier (hubdan) som då bör ge quadden mer tryck, pga att Hubsan batterierna bara väger 8.1g.

Med Hubsan batteri gick det att hoovra 2:49. Räknar att det är slut när det inte är möjligt att hoovra vid 50% gas.

 

105937105937a

En väldigt viktig funktion jag saknar manual-beskrivning på är hur man ändrar inställningar på kameran. Står ingenstans i manualen. Tog en tandpetare och petade lite i hålen bak på kameran. Ena hålet var klart kanal, andra någn sorts setup meny…

105937d

Nu har vi varit på MRFS inomhusflygning i Tygelsjö idag och fler fick prova den. Vissa noviser och andra vana quadracers. De erfarnarna ville direkt ha en usb port så de kan pilla i Betaflight, etc, vilket är lite feltänkt enligt mig som sammanställer denna review.  Detta är då en nybörjarmaskin som lämpar sig som lille Kalles första leksaksracer.   Det är en quad som är en bra ”prova på” maskin. Bör inte gå att ha sönder den via inställningar via usb. Lite samma funktion som de små Hubsan quaddarna hade för ett par år sedan. Prova på.  Så nog sagt om det.

Enligt mig personligen är det ett bra köp. Man få visst vad man betalar för men det är mycket grejer för lite pengar.  Låt oss säga att man vill ha en Blade Inductrix. Denna finns då för 1149kr, UTAN RADIO eller goggles.  Teknikmagasinet har Eachines VR007 goggles för 799kr, samt en spectrumkompatibel begagnad radio vilket man bör kunna få för en dryg tusenlapp (9xr + dsm2).  Summan av kardemumman, mer än 2500kr. Hobbex instegskit går på 2500kr (borstat). Lite mycket för att vara en ”prova på” maskin.

Den flyger inte för himla fort heller, vilket gör den manövrerbar på ett mycket smidigare Sätt. Storleken är aningen större än en inductrix eller tiny whoop.

En intressant lösning på ett vanligt problem är skyddet av kameran. Den lossnar från sin upphängning vid hård krasch. Höljet är av tjockare mjukplast medan kameraupphängningen är av gummiliknande material nästan, och strömkablarna rejäla.  Och den sitter i fästet med silikonpluppar. Lite rädd att antennfästet kan gå, så där bör man ta en klick lim kanske.

Plötsligt händer det… Behovet av att byta kamera kanal dyker upp. Tittar i manualen, bara en tabell med frekvenser och ”Short press key=instruktionsbeskrivning” frågan är då vilken key, för det finns 2 ju. Oturligt nog lyckades jag i fumlandet med kanalbytet även vända upp och ner på kameran. #McGyvverism daily Så nu har jag vänt kameran rent fysiskt och på köpet lyckats skydda den enda svaga punkten, antennfästet.

Det där med att laddarna till de här quaddarna (nu menar jag ALLA 1s quaddar senaste 4 åren) brukar vara si och så är vida känt. Att just den som kom med skumt och sen till 4.35v  laddade var osis. Har hänt mig genom åren att de bara laddade korrekt varannan gång, laddade till 4.35V, varit polvända, puffat batterier och börjat brinna, eller laddade ur batterier. Så det är nog ett övergripande problem i hela branchen. Man bör ha en imaxb6 original minst eller bättre.

Nu lite pilotutlåtanden.

UTTALADE från en pilot som faktiskt inte ens provflög den. Piloten ifråga tävlar och flyger riktigt bra.

Jag provflög den inte ens för det kändes inte riktigt lönt. Kameran var på ett sjukt kasst fäste. Kontrollen/skärmen verkade ganska bra dock. Den verkade väldigt långsam. Och eftersom att motorerna är borstade så kommer de att slitas ut. Till någon som vill ge sig in i hobbyn, nej, man blir bara besviken. För någon som bara vill ha något litet att leka med I någon dag, perfekt
VARFÖR PROVFLÖG DU INTE?
Nej, kändes inte lönt
Ehm… Ganska säker på mitt val att välja att inte flyga den säger en del om den. Om något är dåligt så måste man säga det. Ingen poäng med en review om man bara är en Uavfutures som tycker att är toppen hela tiden.
*****
Nästa pilots utlåtande. Den här piloten har flugit ALLT, byggt ett tiotal quaddar, 50tal foamie flygplan.
Jag har test flugit Teknikmagasinets ”1000 kr fpv quadcopter! och det finns många positiva men också negativa saker om den.
Förn en erfaren fpv racing pilot är detta inte något, mer än en quad att trycka i näven på en nybörjare han känneranvända. Men till någon som aldrig har flugit fpv förut skulle jag rekommendera denna som en “test” och se ifall intresset finns där.

Paketet innehåller alla nödvändiga saker för att ta ett skutt in i fpv världen.
Kanske inte den bästa eller nyaste teknologin men användbar och fungerar mer eller mindre problemfritt.
Det är bra att man inte kan programmera quaden genom usb för det är bara en sak till för en nybörjare att hålla reda på.
Första gången jag flög den kände jag direkt att den är mycket stabilare än någon annan quad i den prisklassen, t.ex. Hubsan. Dock tycker jag att rodert* (yaw) var alldeles för känsligt oavsett vilket läge man flög i.
Skulle göra det mycket enklare ifall det var mer expo på alla spak rörelser.

Ett “expertläge”/”acro läge” hade varit passande ifall man vågar testa det.
Någon slags auto scan funktion till skärmen hade varit trevlig  (Det finns hittade den – red. anm.) som skulle underlätta för nybörjare att hitta rätt kanal direkt.
Avslutningsviss tycker jag att allt man får med i paketet är värt pengarna och är ett bra startpaket ifall man vill testa på fpv. (red. håller helt med där.)
*internt skämt.
Nästa pilot har flugit mycket quaddar för 3 år sedan och sen gick -hen över till Flygplan i 3 år, och gör nu comeback i dronevärlden. Det ät jag som skriver.
Håller med pilot 2 där. Perfekt ”prova på maskin.”
Bakläxa till Teknikmagasinet.
Ta in i sortimentet:
extrabatterier (bättre)
extra motorer (snabbare trimmotoer)
Påpeka i produktbeskrivningen HUR fpvn skiljer sig från ex en dji. (5.8ghz, analogt men utan en enda milisekund fördröjning.

Så summa summarum, en bra och prisvärd quad som flyger ganska bra och inte för fort.

En PROVA PÅ RACING FPV quad.
ÄR ni ett par kompisar som vill börja med samma quad alla fyra polare, bygg egna hinder sen är ni igång.

Räkna dock med att du sliter ut motorerna efter 10-20 timmars flygning. Perfekt julklapp till en 10-12-14 åring.

Inget för en rutinerad rc fpv pilot som behöver en liten inomhuracer, kanske att ge  till grabbarna som alltid stör å undrar om de får testa. Denna kan de testa.

VILL PÅPEKA ATT FRÅNVARO AV VIDEO I DEN HÄR REVIEWEN ÄR PGA avsaknad av vettig kameramobil:
SNälla någon skänk oss lite kameror.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s